Regels & etiquette

 Bij Golfclub Veldzijde wordt de Competitie als een van “de” hoogtepunten van het jaar gezien. Bij Golf en competitiegolf horen spelregels die wij allen in stand willen houden. Maar er zijn ook ingesleten gewoontes die inderdaad zijn gaan horen bij het fenomeen competitiegolf, de ongeschreven Competitieregels.

Samen uit, samen thuis

Voor de meeste wedstrijden zul je met de auto op pad moeten. Nu kan iedereen natuurlijk op eigen gelegenheid naar de baan gaan, maar uit gezelligheids- en milieuoogpunt is carpoolen misschien wel een beter idee. En wie dan rijdt? Vaak degene met de grootste auto, maar misschien wil diegene ook wel eens een glaasje extra drinken, of worden de benzinekosten hem wat te gortig. Overleg wie rijdt, waar verzameld wordt en of er een benzinepotje wordt gemaakt.
Samen uit, samen thuis is beregezellig, mits er duidelijke afspraken zijn.

Voorspelen

Er zijn veel clubs die regelingen hebben om vóór te mogen spelen. Informeer ruim op tijd bij de captain van het ontvangende team naar de geldende regeling ter plaatse. En probeer zoveel mogelijk met het hele team gelijktijdig voor te spelen. Dat vergroot het succes resultaat en ook nog eens het teamgevoel.

Tenue

Competitie spelen doe je in de eerste plaats omdat je het leuk vindt, maar je vertegenwoordigt  ook je eigen club. Nee, niet iedereen hoeft er bij te lopen als een tourprofessional, maar eenzelfde polo of trui moet haalbaar zijn. Al was het maar alleen dezelfde kleur. Het staat leuker op de teamfoto, en de andere teams herkennen je sneller. We hebben overigens ook een officieel club tenue.

Goed gastheerschap

Je bent gemiddeld genomen vier keer gast tijdens de competitie, en één keer gastheer. Hoewel alles op jouw baan natuurlijk gesneden koek voor je is, geldt dat voor de langskomende teams waarschijnlijk nog niet. En dus ontvang je gasten met zijn “allen” . Dat is echt geen taak die voorbehouden is aan de captain. Ja, misschien kun je toevallig niet, en ja, als je een dag rond moet hangen in het clubhuis duurt die dag best lang, maar gedeelde smart is halve smart!

De rekening

Veel teams maken van tevoren een pot waar alle kosten van worden betaald. Anderen delen de rekening door het aantal aanwezige koppen. Maak als team voor aanvang van de competitie hierover duidelijke afspraken.

Wil je als team het een per se niet of het andere juist wel: geef het aan of laat de captain met de andere captains overleggen. Dat voorkomt scheve gezichten, terwijl ieder team ongetwijfeld een goede reden heeft om het te doen zoals het gaat.

Aan tafel 

De lange competitiedag wordt in de regel afgesloten met een gezamenlijk diner. Dat is er door de jaren heen ingesleten, maar is niet verplicht. Maar wanneer je blijft eten, dan blijf je als team allemaal eten, behalve wanneer je andere verplichtingen hebt, dat kan natuurlijk voorkomen.
En als je zelf gastheer bent, blijf je natuurlijk allemaal sowieso eten. Je gaat toch ook niet op je eigen feestje eerder naar huis?

Trainen

Golfen is een individuele sport, behalve tijdens voorbereiding op de competitie en de competitie zelf natuurlijk. Ieder team traint op zijn eigen wijze. Vaak beginnen de teams al in oktober met trainen en dat geeft ook aan hoe de competitie leeft binnen GC Veldzijde.
Competitie spelen en dus ook trainen doe je samen, want dan is competitiegolf een teamsport.

Dat is het mooie van onze sport; Golf.

Wij wensen iedereen veel plezier tijdens de competitie!