Annelien Lewin en Jan van der Wal Clubkampioen Strokeplay 18 holes baan Golfclub Veldzijde

Van 16 tot en met 18 augustus is op de 18 holes golfbaan van Golfpark Wilnis gestreden om de titel clubkampioen strokeplay van Golfclub Veldzijde. 11 dames speelden verspreid over drie dagen, 21 heren op zaterdag en zondag. De heren speelden zaterdag 2 keer 18 holes en de dames verdeelden de drie rondes over drie dagen. Zondag werd de beslissende ronde gespeeld.

Bij strokeplay gaat het om het aantal slagen dat een speler over een ronde van 18 holes haalt. De spelers moeten doorspelen tot de bal in de hole ligt, of het nou na vijf of na twaalf slagen is. Het aantal slagen van de achttien holes wordt bij elkaar opgeteld om tot de eindstand te komen en te bepalen wie winnaar is. Ter vergelijking, een professionele golfer zou over de drie rondes 216 slagen mogen hebben.

Na een zware en natte zaterdag met veel wind, werden bij de heren de finalisten voor de wedstrijd op zondag bepaald. De derde plaats was voor Michael Dijkstra die 253 slagen nodig had voor de 54 holes die hij in twee dagen speelde. Dat is al vijf slagen minder dan de clubkampioen vorig jaar nodig had en die in deze wedstrijd ontbrak. De tweede plaats was net als vorig jaar voor Henk Venus die met 251 slagen de drie rondes volbracht. Vorig jaar had Henk hier 259 slagen voor nodig. De clubkampioen 2019 werd Jan van der Wal; hij verbeterde op bijna elke hole met één slag zijn prestatie van 263 slagen in 2018. Met een voorsprong van vier slagen eindigde Jan met een totaal van 247 slagen.

De dames verdelen de wedstrijden over drie dagen. Op zaterdag, de tweede dag, waren de club referees nodig om uitsluitsel te geven of juist gehandeld was volgens de golfregels bij een zelden voorkomende situatie. Als onjuist gehandeld zou zijn, zou een van de speelster gediskwalificeerd moeten worden, maar dat bleek gelukkig niet nodig. Het zorgde wel voor de nodige commotie en emotie en dat is bij het mentale onderdeel van de golfsport een tegenstander. Ellen Uitdehaag won van Joke Delfos en werd derde met 281 slagen. De strijd tussen de nummers 1 en 2 van vorig jaar werd herhaald op de finaledag. Joke Schiphorst eindigde met 276 slagen, 1 slag minder dan de clubkampioene, en dat waren 13 slagen minder dan in 2018. De titel van clubkampioene ging naar Annelien Lewin, die haar titel prolongeerde. Annelien won met 275 slagen, 2 slagen minder dan vorig jaar. Dat kwam door haar nieuwe putter zei ze in haar dankwoord in het clubhuis. De prijzen werden uitgereikt door voorzitter Dick Westerveld en secretaris Herpert Trouw.

Annelien Lewin en Jan van der Wal clubkampioen Strokeplay 18 holes 2019 Golfclub Veldzijde