“De Sterrenhemel boven Wilnis” door Niek de Kort

Wie van u heeft er niet met bewondering gekeken naar al die sterren aan de hemel bij een wolkeloze avond of nacht. Vele vragen roept het op als we naar die ontelbare hemellichamen kijken. Is er leven ergens bij een van die sterren? Of wat minder extreem: Waar staan de bekende planeten zoals Mars of Jupiter? en Waar staat mijn sterrenbeeld?

Op 21 december, na de Heren inloopwedstrijd, zal de heer Niek de Kort deze vragen kunnen beantwoorden en ons meenemen op een begeleide reis langs de “Sterrenhemel boven Wilnis”.

De heer de Kort (1956) studeerde sterrenkunde aan de Universiteit Leiden en deed onderzoek naar de vroege stadia van het leven van sterren en planeten. Hij geeft regelmatig voordrachten en is voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde. Zijn motto is “moeilijke zaken kunnen vaak makkelijk worden uitgelegd”.

Op deze avond – bij helder weer – neemt hij ons buiten in het donker mee op een rondgang langs de sterrenhemel. Hij wijst de sterrenbeelden aan en vertelt de verhalen die achter deze sterrenbeelden schuilen. Daarnaast ontdekken we of er planeten te zien zijn, en andere objecten die ons normaal nooit opvallen. Dat alles … met het ongewapende oog, of soms met een kleine verrekijker. Zelf een verrekijker meenemen … prima idee! Warme kleding is ook aan te bevelen.

De duur van deze reis hangt af van het weer, de vragen en wensen. Reken op ongeveer anderhalf uur. De voordracht zal beginnen direct na de middag inloopwedstrijd van 21 december a.s.  De avond ziet er als volgt uit:

Ca. 17.00 uur    Bekend maken uitslag inloopwedstrijd

17.15 uur            Avondmaaltijd (een “aangeklede” Hamburger met frites)

18.30 uur           Verplaatsing naar de tee van hole 4

19.00 uur           Aanvang voordracht door Niek de Kort

20.30 uur          Einde voordracht en terugtocht naar het Clubgebouw

????? uur           Napraten onder het genot van een drankje

Iedereen kan zich inschrijven voor deze activiteit. Voor de aanmelding dient gebruik te worden gemaakt van de inschrijving voor de Heren Inloopwedstrijd van 21 dec 2017. Bij “opmerkingen” vermelden waar u aan wilt deelnemen”: “Voordracht of presentatie”, of “Alleen de voordracht”, of “Alleen de presentatie”. Daar ook vermelden met hoeveel personen u denkt te gaan komen. Elk lid kan één familielid of bekende meenemen. Mocht er (een te) grote belangstelling zijn voor de voordracht, dan gaan leden vóór niet-leden.

Vink “horeca” aan als u gebruik wilt maken van de maaltijd. De kosten bedragen € 17.50 pp, daarvoor krijgt u niet alleen een bijzondere hamburger maaltijd, maar ook een verrassing in de loop van die avond. Aan de personen die alleen de voordracht of presentatie willen bijwonen, vragen wij om een bijdrage van € 5 pp.

Om de voordracht goed te kunnen volgen zal het aantal deelnemers worden beperkt tot maximaal 35 personen. Indien er meer dan 35 personen belangstelling tonen voor deelname aan deze activiteit, dan zal de voordracht in februari of maart 2018 worden herhaald.

Er is één essentieel punt, dat ervoor kan zorgen dat de voordracht op 21 december niet door kan gaan!! Het moet wel een heldere avond zijn!

Op 21 december rond het middaguur zal via de website van de Golfclub bekend gesteld worden, of de voordracht door zal gaan, of dat we moeten uitwijken naar een nieuwe datum begin 2018.

Om teleurstelling bij het eventueel niet doorgaan van de voordracht te verlichten, wordt u op deze avond een alternatief aangeboden. Het tragische ongeval met een mortiergranaat in Mali, waarbij twee Nederlandse militairen zijn  omgekomen en 1 militair zwaar werd verwond, heeft niet alleen geleid tot het aftreden van de Minister van Defensie en de Commandant der Strijdkrachten, maar heeft de missie onder de aandacht gebracht bij het grote publiek. Kritische kanttekeningen werden geplaatst bij het nut van de missie en aan de deelname van onze Krijgsmacht aan deze door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties goedgekeurde missie. “Wat doen we daar” was een veel gehoorde opmerking.

Ondergetekende zal u, als alternatief voor de voordracht, door middel van een presentatie informeren over het ontstaan van het conflict in Mali, inzicht geven over de verschillende strijdende partijen, welke bedreigingen er zijn, hoe hierop internationaal is gereageerd en wat de Nederlandse bijdrage is aan MINUSMA ( United Nations Multidimentional Integrated Stabilisation Mission in Mali).
Ook voor deelname aan dit alternatieve programma dient u zich aan te melden via de eerder genoemde website. De horeca van Golfpark Wilnis zal u ook nu de mogelijkheid bieden om deel te nemen aan de maaltijd.

De aanmelding voor deelname aan de voordracht (en eventueel de presentatie) sluit op 18 december. Hopelijk tot de 21e december!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Rinus van den Dungen;  m.dungen@planet.nl;  06-23408418